Nämnd T2 2024 Uppdrag Kommentar T2 2024
(Kommunstyrelsen) .
Östersunds kommun behöver förbereda samlingsplatser för dess medborgare vid en samhällsstörning. Projektera och iordningställ kommunens trygghetspunkter.

Uppdraget bedöms inte bli genomfört. 

Arbetet kommer att initialt ske genom planering under år 2024, projektering år 2025 och därefter iordningsställande av trygghetspunkterna från år 2026.

(Kommunstyrelsen) .
Skapa förmåga för att bistå Försvarsmakten vid dess upprättande av Understödsområde som en del av ett Värdlandsstöd.

Uppdraget bedöms bli genomfört.

Detta arbete sker dels genom samverkan på regional nivå inom ram för Länsstyrelsens regionala råd och dels genom samverkan mellan kommunen och Försvarsmakten. Vilka konkreta åtgärder som genomförts och vad som kommer att genomföras omfattas av sekretess och kan därför inte rapporteras i verksamhetssystemet Stratsys

(Kommunstyrelsen) .
Planera för iordningsställandet av reservledningsplats.

Uppdraget bedöms bli genomfört. 

Arbetet kommer att initialt ske genom planering under år 2024, projektering år 2025 och därefter iordningsställande av reservledningsplatsen från år 2026.

(Tekniska nämnden) .
Genomföra åtgärder för att förbättra luftkvaliteten i Östersund

Vi föreslår att detta uppdrag tas bort i samband med Tertialrapporten, då det finns ett likadant uppdrag från Kommunfullmäktige. 

Sektor GataPark har uppdrag genom driftåtgärder från åtgärdsprogrammet att genomföra olika aktiviteter för att inte PM-10 inte ska överskridas. Under våren har våtsopning genomförts,  testa av högtryckstvättning av sträckan har genomförts. Dammbindningen kom igång sent på grund av strejk i Finland så entreprenörer fick inte tag i salt för att kunna blanda kalciumkloriden.

Representanter från förvaltningen deltog i ett samverksansmöte om PM10 hos Naturvårdsverket. Informationsmöte om partikelföroreningar har genomförts för alla medarbetare med stöd av Miljö och Hälsa. En arbetsmiljöhandlingsplan utifrån riskbedömning kopplat till luftkvalitet är utformad för våra medarbetare.

Inköp av en hetvattensandspridare för att minska sandningsmängen samt en högtryckstvätt för gator är upphandlade och inköpta.

(Tekniska nämnden) .
Utveckla ett sophanteringssystem i enlighet med de kommande kraven för fastighetsnära insamling av sopor.

Projektet löper på enligt plan med omvärldsbevakning och marknadsundersökning. Alternativ på lösning ska presenteras för beslut under hösten.

(Tekniska nämnden) .
Utreda hur avloppsvatten kan hanteras för att möta visionen om 75 000 invånare 2040, och kommande krav på läkemedelshantering och kväverening.

Beräkningar visar att befolkningsmässigt klaras kapaciteten för 75 000 invånare. Osäkerheten är kapacitet för företag, försvar och NATO. Förstudien för detta arbete har skjutits fram till tidigast 2025 på grund av resursbrist för driften och andra högre prioriterade projekt. Visst arbete genomförs i form av omvärldsbevakning med till exempel olika studiebesök.

(Tekniska nämnden) .
Ta fram utredning om framtiden för produktion och försäljning av biogas vid Gövikens avloppsreningsverk.

Förstudie påbörjad där det tittas på att använda biogasen till att producera egen el och värme. Idag tillverkas fordonsgas men överskottsmängderna som inte kan omhändertas förbränns. Förstudien presenteras med föreslagen riktning hösten 2024.

(Tekniska nämnden) .
Ta fram en plan för att uppgradera samtliga äldre reningsverk i VA-kollektivet som inte i närtid uppgraderats

Inventering av reningsverkens standard är påbörjad. Kompetensförsörjning och rekryteringsbehov ses över.

(Tekniska nämnden) .
Ta fram en nulägesbild hur vi ligger i arbetet med en Reservvattentäkt för Östersund och en tidsplan framåt inkl kostnadsbild

Utredningsarbete pågår sedan ett antal år. Nulägesbilden ska sammanställas och presenteras för politiken.

(Tekniska nämnden) .
Utveckla konceptet med mobil återvinningscentral

Koncept och olika alternativ för mobil återvinningscentral är utrett och framtaget, dock finns inte pengar i budget för att verkställa.

 

(Tekniska nämnden) .
Genomföra åtgärder för att skapa ett mer åldrandevänligt Östersund

Fler sittplatser på offentliga platser har skapats, i Tandsbyn, Lit, Brunflo, Odensala, Lugnvik, Centrum och Torvalla.

Medel har avsatts för upprustning och renovering av parksoffor och -bänkar. Valet av objekt görs utifrån medborgarförslag, samråd med pensionärsorganisationer, inkomna synpunkter och önskemål, tidigare utvärderingar samt i samband med markarbeten för andra projekt.

Under sommaren 2024 har projektet Sommarparken även erbjudit aktiviteter riktade till äldre medborgare.

(Tekniska nämnden) .
Genomföra åtgärder utifrån Strategi för grönstruktur

Följande åtgärder har genomförts:

Person har anställts för att klassificera och upprätta skötselplanering för de tätortsnära skogarna.

Förslag till riktlinje för lekplatser och lekmiljöer har tagits fram.

En studie av två pilotområden som är förhållandevis lite störda av buller har färdigställts.

Kartläggning av användning av grönområden och deras betydelse för medborgaren har påbörjats. Under 2024 sker framför allt metodutveckling och pilotområden.

(Tekniska nämnden) .
Utveckla ett sophanteringssystem för att samla in förpackningsavfall av plast utomhus.

Förarbete och omvärldsbevakning fortsätter under 2024. Dialog med driften initieras under hösten.

(Tekniska nämnden) .
Utreda möjligheter att utveckla laddinfrastrukturen på offentlig plats.

Ingen utredning är gjord

(Tekniska nämnden) .
Utreda och föreslå åtgärder för en hållbar hantering av växtjord.

Utvärdering av tidigare försök att blanda växtjord av lokala råvaror och återbrukade massor pågår. Samverkan sker  med Projektenheten som utreder kompostmetoder inom ramen för Smarta idéer.

(Tekniska nämnden) .
Öka den samiska kulturens synlighet inom förvaltningen av parker

Mindre åtgärder görs inom pågående drift- och investeringsuppdrag, t.ex. vid val av lek- och parkutrustning och utsmyckning. Samverkan sker med konstsamordnaren om inslag av samiska konstnärer i natur- och parkmiljöer vid till exempel Tullparken och Ottfjällets förskola.